Nimeni nu indrazneste sa vorbeasca inca despre o victorie in Irak, dar primele zile ale operatiunii de securitate in Bagdad releva o reducere semnificativa a violentelor.

Comandantul trupelor americane din Irak, generalul maior Joseph Fil, simte linistea de dinaintea furtunii in oras, relateaza BBC News. Multi dintre extremisti stau inca ascunsi si asteapta sa vada cum actioneaza americanii care au anuntat o strategie mai agresiva decit pina acum. Iar prezenta neintrerupta a bombardierelor B1 Lancer pe cerul Bagdadului, zi si noapte, dovedeste acest lucru.

Trei trepte

Noua strategie a fost descrisa de generalul Fil ca avind trei faze - prima urmareste cistigarea terenului in fata insurgentilor, pentru eliminarea amenintarilor evidente, urmeaza controlul asupra actiunilor de succes, ceea ce depinde de abilitatea trupelor, si se va ajunge la faza a treia - pastrarea rezultatelor obtinute. Exista 10 districte in Bagdad, iar americanii planuiesc stabilirea urgenta a unor baze in fiecare dintre acestea, in colaborare cu irakienii. Pe de alta parte, acestea vor fi tinte tentante pentru insurgentii irakieni cu mitraliere si rachete. Punctele de control din capitala irakiana au incetinit foarte mult traficul, care s-a transformat in tinte sigure pentru teroristi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.