International17 Februarie 2007

Lectura de un minut

Reprezentanti ai grupului celor opt state industrializate au ajuns joi la un acord de principiu privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Corespondentii BBC transmit ca documentul - la care au aderat in principiu si China, India, Africa de Sud si Brazilia - deschide drumul pentru un nou acord international privind combaterea efectului de sera.
Dupa raportul ingrijorator al Natiunilor Unite, care a confirmat fenomenul incalzirii globale, statele puternic industrializate dar si China, India si alte state in curs de dezvoltare au decis la Washington ca e nevoie de masuri drastice pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Si la aceasta reuniune Statele Unite, China si India, care au refuzat sa adere la protocolul de la Kyoto, au fost in centrul atentiei.Senatorul republican John McCain a vorbit insa de o schimbare in atitudinea Washingtonului fata de incalzirea globala si a cerut si Indiei si Chinei sa ia masuri."Sunt convins ca am ajuns la un acord important si Congresul american va actiona, cu acordul administratiei de la Washington. intrebarea este cu cata seriozitate o va face, dar cu siguranta vom aborda problema in forta la inceputul sesiunii"."In ceea ce priveste China si India, cred ca trebuie sa explice de ce nu adera la protocolul de la Kyoto sau un alt acord international si sa faca la randul lor ceva", spune John McCain.

Corespondentii BBC apreciaza ca reuniunea de la Washington, desi nu a dus decat la un acord de principiu, ar putea fi baza pentru un nou acord international privind reducerea gazelor cu efect de sera - acord la care sa adere si statele puternic dezvoltate dar si cele in curs de dezvoltare, care pana in prezent au folosit drept pretext pentru a nu lua masuri faptul ca trebuie sa accelereze cresterea economica.

Sursa: Bbc.co.ukTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.