Principalele partide politice din Serbia au respins miercuri seara propunerea Natiunilor Unite privind acordarea statutului de independenta partiala provinciei Kosovo in cursul acestui an, relateaza Mediafax. O rezolutie parlamentara aprobata prin votul a 225 de deputati din totalul de 250 a respins aspectele principale ale planului care "incalca suveranitatea si integritatea teritoriala" a Serbiei cu scopul de a acorda independenta provinciei Kosovo locuita in proportie de 90 la suta de albanezi.

"Independenta impusa"

Rezolutia sustine ca "o independenta impusa" ar avea consecinte de neimaginat, ar destabiliza situatia din Balcani si ar crea "un precedent periculos menit sa rezolve problemele minoritatilor si disputele teritoriale" peste tot in lume. Aceasta este prima decizie adoptata de Parlamentul sarb la prima sa sedinta, dupa alegerile legislative neconcludente din 21 ianuarie, care au implicat partidele politice intr-o veritabila cursa pentru formarea unei coalitii de guvernare, in timp ce statele occidentale exercita presiuni pentru solutionarea definitiva a problemei din Kosovo in urmatoarele luni.

"Trebuie sa aparam Kosovo si o vom face verbal atat timp cat declaratiile mai au un sens", a declarat Tomislav Nikolici, vicepresedintele Partidului Radical, principala formatiune politica din Serbia. Cele doua milioane de albanezi din Kosovo au cerut acordarea independentei inca din 1999, dupa interventia militara a NATO. "Aceasta nu este Serbia lui Milosevici", a declarat Bojidar Djelici, candidat pentru postul de premier din partea Partidului Democrat in negocierile pentru formarea coalitiei care s-ar putea extinde pe parcursul mai multor saptamani. "Vrem ca Serbia sa se alature Uniunii Europene si comunitatii internationale. Dar nu putem face altceva decat sa ne aparam unitatea teritoriala, in special provincia Kosovo", a adaugat acesta. Majoritea analistilor considera ca rezolutia aprobata miercuri reprezinta un mijloc de a asigura responsabilitatea tuturor partidelor pentru pierderea iminenta a provinciei istorice Kosovo.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.