Flacari la orizont, munti de cenusa azvarlita in aer, pamantul zguduindu-se, valuri de lava revarsata peste asezarile omenesti, iata cum arata cosmarul pe care si-l imagineaza nemtii, de cand "Spiegel Online" a publicat informatia cu pricina.

Povestea se bazeaza pe anticiparile vulcanologilor, care au luat in calcul eruptia devastatoare din urma cu 12.900 de ani. Prof. Ulrich Schreiber spune ca repetarea cataclismului este oricand posibila, iar autoritatile nu iau in serios acest pericol. Seismologul Klaus-Günter Hinzen (de la Universitatea din Köln) este insa mai rezervat in previziuni, chiar daca admite ca scenariul catastrofic este demn de luat in calcul. Specialistul nu crede insa ca vulcanul se va reactiva in viitorul apropiat. Oricum, grija lui Hinzen este ca nu exista un plan de urgenta, pentru orice eventualitate. Si dr. Holger Paulick (vulcanolog si profesor la Universitatea din Bonn), vede imperios necesar un asemenea plan, fiindca "in cazul vulcanilor, totul se petrece foarte rapid". Cel mai cunoscut specialist in domeniu, prof. Hans-Ulrich Schmincke (din Kiel), considera ca nu trebuie neglijata ipoteza "retrezirii" vulcanului, in vreme ce Heinz Lempertz, director la Societatea Germana de Vulcanologie, spune ca reactivarea acestuia "pe nesimtite" este o poveste de adormit copiii.

Si totusi, de unde s-a dat alarma? De la faptul ca in zona lacului Laacher au crescut simtitor emisiile de dioxid de carbon, un indiciu al activitatii periculoase din adancuri. Din 1990 incoace, emisia de gaz atinge 24 de tone pe an. In plus, crusta groasa de 30 de kilometri a pamantului s-a ridicat cu aproximativ 2 cm in fiecare deceniu. Iar la adancimea de 1000 de metri, temperatura ajunge la pana la 70 de grade Celsius! Echipa profesorului biolog Hardy Pfanz (din Duisburg-Essen) a mai constatat, facand sapaturi in zona, ca de la o jumatate de metru adancime, cantitatea de dioxid de carbon din pamant creste constant. In aceste conditii, calugarii de la manastirea Maria Laach au cerut sa li se spuna daca trebuie sa-si paraseasca locul sau nu. Expertul Lempertz i-a asigurat ca, deocamdata, nu e cazul sa intre in panica. "Bild" mai noteaza, ironic, ca societatile de asigurari din regiunea teoretic amenintata nu accepta sa plateasca despagubiri pentru riscuri de cutremur sau eruptie vulcanica, apreciind ca sansa producerii unui asemenea cataclism este sub 50%. Adica s-ar putea inregistra abia peste 50.000-100 000 de ani.