Presedintele Romaniei, Traian Basescu l-a primit ieri la Palatul Cotroceni, pe omologul sau grec, Karolos Papoulias, aflat in vizita in tara noastra. In cadrul convorbirilor desfasurate cu usile inchise, cei doi presedinti au abordat probleme regionale de interes comun, precum situatia din provincial sarba Kosovo, situatia tarilor din Balcanii de Vest si cea a divizatei insule Cipru.
Cei doi oficiali au cazut de acord ca, in ceea ce priveste provincia sarba Kosovo, trebuie sa se gaseasca o solutie care sa respecte drepturile omului si Carta Natiunilor Unite si care sa corespunda, totodata, intereselor ambelor parti. "UE trebuie sa se aplece asupra problemei Serbiei. Trebuie sa dam sansa poporului sarb sa viseze ca se poate integra in Uniune", a declarat presedintele elen. Referitor la Balcanii de Vest, presedintele Romaniei si omologul sau elen au discutat necesitatea integrarii europene a statelor din acest spatiu. "Am acceptul si sprijinul presedintelui Romaniei sa ne coordonam eforturile pentru ca si aceste state prietene sa se integreze in UE", a afirmat presedintele Karolos Papoulias. Atat presedintele roman cat si cel grec au apreciat determinarea presedintiei germane de a relansa Tratatul Constitutional al Uniunii Europene.

Dupa ce in cursul vizitei de la Sofia efectuata zilele trecute presedintele elen s-a declarat un ferm avocat al aderarii Turciei la Uniunea Europeana si a creerii unui nucleu balcanic in cadrul institutiilor de deciziei europene el a reiterate aceste pozitii si la Bucuresti gasind in presedintele Basescu un sustinator al punctului sau de vedere. Atfel referitor la integrarea Trciei la Uniunea Europeana seful statului roman a declarat: presedintele Traian Basescu si-a declarat disponibilitatea de a sustine aceste proiecte: "Suntem convinsi ca UE trebuie sa isi respecte angajamentele fati de Turcia, ca negocierile de aderare a Turciei trebuie sa continue si ca Turcia va putea fi membra a UE atunci cand atinge toate standardele, inclusiv cele legate de relatia cu un stat sustine procesul de aderare al Turciei".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.