Parlamentul European s-a pronuntat cu o majoritate zdrobitoare la Strasbourg pentru reducerea emisiilor cu efect de sera cu 30% pana in anul 2020, in raport cu nivelul inregistat in 1990.

In rezolutia adoptata, eurodeputatii se pronunta, de asemenea, asupra reducerii emisiilor acestor gaze cu 80% pana in 2050, scrie AFP.Subiectul va fi pe agenda viitorului summit european din primavara.

Reducerea minima de 30% este "necesara pentru a avea sansa de a realiza obiectivul Uniunii Europene de a limit la 2 grade Celsius reincalzirea medie fata de epoca preindustriala", se arata in document.Parlamentul de la Strasbourg considera, de asemenea, ca procentajul energiilor regenerabile va trebui sa creasca pana in 2020 la 25%.

Probleme pentru constructorii de masini

Decizia parlamentarilor europeni vine dupa ce la jumatatea lunii ianuarie, Comisia Europeana a propus o noua strategie pentru reducerea cantitatii emisiilor de dioxid de carbon (CO2) care provin de la masinile vandute in Uniunea Europeana.Constructorii de masini sunt astfel invitati sa semneze codul UE de buna practica in domeniul vanzarii si publicitatii la automobile si obligati sa fabrice masini care polueaza mai putin.

Ei vor fi obligati sa reduca emisiile de dioxid de carbon ale vehiculelor noi, comercializate in UE, la un nivel mediu de 130 de grame pe kilometru pana in 2012. in prezent, cantitatea medie se plaseaza la circa 163 de grame de CO2 pe kilometru.Pentru aplicarea strategiei, executivul comunitar urmeaza sa inainteze o propunere legislativa, daca este posibil in 2007 sau cel tarziu pana la mijlocul lui 2008.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.