Guvernul Statelor Unite are de gand sa ofere adapost in urmatoarele luni unui numar de aproximativ 7 mii de refugiati din Irak - de 15 ori mai multi decat a primit pana acum.

Majoritatea refugiatilor se afla, in prezent, in Iordania si Siria, in timp ce alti aproximativ un milion opt sute de irakieni sunt dispersati pe intreg cuprinsul tarii.Comisarul ONU pentru refugiati, Antonio Guterres, a salutat initiativa, insa a cerut administratiei Bush sa ajute si milioanele de irakieni care s-au refugiat in Siria si Iordania din cauza violentelor din tara de bastina.

"Sunt zone in care oamenii nu au parte de niste minime conditii de trai si e esential sa-i ajutam. Mai mult, tarile de destinatie ale refugiatilor au ele insele nevoie de asistenta.""Mai importanta decat reorganizarea este mobilizarea comunitatii internationale, inclusiv a Statelor Unite ale Americii, pentru a ajuta Siria si Iordania in situatia foarte dificila in care se afla acum", spune Antonio Guterres."Vom organiza o conventie mondiala a refugiatilor in luna aprilie, la Geneva, pentru a ne asigura ca se va implica toata lumea in ajutorarea celor doua tari", a declarat Antonio Gutteres.

Presedintele Statelor Unite, George Bush, a avertizat ca in Irak violentele vor continua, chiar daca armata americana si guvernul Irakului au inceput sa puna in practica asa-numitul plan de securitate pentru Bagdad.Domnul Bush a cerut pe de alta parte Congresului sa nu-i blocheze initiativa de suplimentare a numarului militarilor din zona de conflict.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.