Au fost mobilizati peste 500 de politisti, sub comanda unitatii speciale de lupta impotriva celor mai grave infractiuni. In ajutor au fost chemati genisti, precum si cateva elicoptere. "Am impiedicat niste oameni extrem de periculosi, care se considerau in razboi cu statul, sa comita fapte de o gravitate maxima", a anuntat procurorul Ilda Boccassini, citat de "Corriere della Sera".

"Planurile indivizilor arestati vizau personalitati concrete", printre tintele alese figurand si fostul presedinte al Consiliului de ministri si profesorul Pietro Icono, specialist in domeniul legislatiei muncii si autorul unor articole de fond din "Corriere". De asemenea, erau in curs de pregatire atacuri impotriva companiei de televiziune Mediaset, care-i apartine lui Berlusconi, impotriva cotidianului "Libero", precum si a sediului principal al grupului energetic ENI.

Casa fostului premier urma sa fie aruncata in aer pana la Sarbatorile Pascale, ultimul dintre atacurile planuite fiind programat chiar in ziua marii sarbatori. Procuratura orasului Milano, care ancheteaza cazul, este de parere ca gruparea "Noile brigazi rosii" are legatura directa cu organizatia terorista "Brigazile rosii", lichidata in anii 80.

In vizorul organelor de ordine se afla in prezent peste 70 de persoane. Cercetarile au fost demarate in urma cu trei ani de procurorul din Milano. Ministrul de interne Juliano Amato a laudat succesul fortelor de politie, subliniind ca indivizii arestati faceau parte "dintr-o organizatie bine structurata si deosebit de periculoasa". De aceasta data, a spus el, "s-a reusit prevenirea unor atentate teroriste de mare amploare. Dar, ceea ce s-a intamplat astazi nu este decat inceputul unul drum lung si anevoios".