Doua autobuze care circulau intr-o zona crestina din Liban au fost aruncate in aer. Si-au pierdut viata cel putin trei persoane si multe altele au fost ranite

Incidentul a avut loc la Ein Alaq, in apropiere de orasul natal al fostului presedinte Amin Gemayel, al carui fiu, Pierre, a fost asasinat in luna noiembrie.
Exploziile survin intr-o perioada de acute tensiuni in Liban si exact cu o zi inainte de comemorarea a doi ani de la asasinarea fostului premier Rafik Hariri.

In Liban, ori de cate ori explodeaza o bomba sau e assinat un politician, oamenii sunt fortati sa-si aduca aminte cat de fragila e pacea obtinuta cu greu in tara lor la sfarsitul razboiului civil, in '90.

Cea mai mare lovitura a fost cea de acum aproape exact doi ani: asasinarea fostului premier Rafik Hariri - un eveniment a carui unda de soc a atins intreaga tara, intreaga regiune si ale carui consecinte afecteaza inca Libanul.

Insa atentatele de marti asupra unor autobuze dintr-o zona crestina par sa fi extins aria celor tintiti - de la politicieni catre oamenii simpli.

Atacuri au mai avut loc si inainte impotriva unor comunitati crestine dar acesta e unul dintre cele mai grave si s-a soldat cu victime. Pentru libanezii obisnuiti, e o mutatie ingrijoratoare.

Multi isi vor aminti ca razboiul civil a inceput in 1975 printr-un atac asupra unui autobuz in care se aflau civili.

O data in plus, polarizata societate libaneza se simte prinsa intr-o lupta mai ampla, data regional si internationale intre Siria si Iran pe de-o parte si America - pe de alta.

Si cum victimele atacurilor provin din comunitatile care s-au opus influentei exercitate de Siria asupra Libanului, acuzatiile se indreapta deja spre Damasc in vreme ce autoritatile de aici, intr-un gest devenit de rutina, resping orice implicare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.