Uniunea Europeana a admis ca este putin probabil ca Iranul sa accepte negocieri serioase privitoare la programul sau nuclear si considera ca membrii comunitatii internationale nu pot impiedica Teheranul sa dezvolte bomba atomica, a informat, marti, Financial Times, relateaza AFP.

"Este greu de crezut" ca Iranul va relua discutiile privitoare la programul sau nuclear in urmatoatele luni, potrivit unui document preliminar intern, datat 7 februarie, pregatit pentru reuniunea de luni a ministrilor de externe din UE de catre biroul Inaltului reprezentant pentru Politica externa, Javier Solana. In cursul reuniunii, ministrii au lasat "o usa deschisa" discutiilor cu Teheranul, aproband insa aplicarea la nivel european a sanctiunilor internationale impotriva Iranului.

In pofida dezmintirii date de Iran, comunitatea internationala se teme ca activitatile nucleare ale Teheranului ascund un program militar. Documentul exprima scepticismul privitor la sansele sanctiunilor si subliniaza incapacitatea internationala de a impiedica Iranul sa dezvolte infrastructurile tehnice necesare pentru bomba atomica.

"De fapt iranienii au continuat programul in ritmul lor, factorul ce limita fiind mai degraba dificultatile tehnice decat decat rezolutiile ONU sau AIEA", potrivit documentului. "Tentativele de aducere a iranienilor la masa negocierilor nu au fost fructuoase.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.