Criminalitatea nu a scapat de sub control! Iata recenta declaratie a presedintelui sud african care a starnit numeroase controverse in randul cetatenilor tarii sale.

O parte importanta a stirilor din presa sud africana este ocupata de numeroasele crime care au loc zilnic aici.

si nu putine au fost acuzele aduse lui Thabo Mbeki, presedintele sud african, in legatura cu faptul ca nu reuseste sa stavileasca aceasta criza a criminalitatii.

Recent insa, presedintele Thabo Mbeki a facut o declaratie care a starnit valva in societatea sud africana:

"Nimeni nu zice ca infractionalitatea a scapat de sub control. stirile vorbesc despre criminalitate, dar evidentiaza anumite aspecte legate de acest fenomen - de exemplu politia nu ar reactiona suficient de rapid", a spus presedintele.

Dar asta nu inseamna ca majoritatea covarsitoare a celor 45 de milioane de sud africani cred ca, intr-adevar, criminalitatea a scapat de sub control. Nimeni nu poate spune asta, pentru ca nu e adevarat.

Thabo Mbeki

"Dar asta nu inseamna ca majoritatea covarsitoare a celor 45 de milioane de sud africani cred ca, intr-adevar, criminalitatea a scapat de sub control."

"Nimeni nu poate spune asta, pentru ca nu e adevarat", spune Thabo Mbeki.

Declaratia presedintelui Thabo Mbeki a sarnit o dezbatere incinsa in societatea sud africana.

Pe de o parte, statisticile anuale nu arata o crestere a fenomenului infractional. Iar numarul omuciderilor s-a redus in ultimii 12 ani.

Pe de alta parte, mai bine de 18 mii de oameni sunt omorati anual in Africa de Sud, iar asta inseamna ca mai bine de 50 de oameni sunt omorati aici in fiecare zi.

Declaratiile recente au fost comentate si combatute de catre Woletsi Mbeki, un respectat analist independent, care e si fratele presedintelui sud african.

"Cred ca guvernul este supus la multe presiuni pentru stavilirea infractionalitatii de catre intreaga societate sud africana. Nivelul criminalitatii de aici este absolut inacceptabil. Iar cauzele sunt clare", crede Woletsi Mbeki.

Criminalitatea mare este rezultatul acestui amestec de somaj, saracie si inegalitate sociala.

Woletsi Mbeki

"In ultimii 15 ani, in Africa de Sud a crescut foarte mult somajul iar asta inseamna ca a crescut si saracia."

"Apoi sunt foarte mari inegalitatile din societate - in special fata de cetatenii de culoare. Iar criminalitatea mare este rezultatul acestui amestec de somaj, saracie si inegalitate sociala", spune domnul Woletsi Mbeki.

Inafara de starea de insecuritate, cresterea nivelului criminalitatii pare a avea si alte efecte asupra societatii.

Deirdre Penfold este presedinte a Camerei Sud Africane de Comert. Ea vorbeste despre modul in care criminalitatea a afectat increderea investitorilor.

"In ultimele sase luni am observat o scadere a increderii in mediul de afaceri din Africa de Sud si cred ca una dintre cauze este criminalitatea."

Cred ca fenomenul infractional a afectat cresterea economica a tarii noastre.

Deirdre Penfold

"Nu stim deocamdata valoarea monetara a pierderilor, nu stim cat a pierdut tara din aceasta cauza. Cred insa ca fenomenul infractional a afectat cresterea economica a tarii noastre", spune Deirdre Penfold.

in discursul sau de la sedinta de deschidere a lucrarilor Parlamentului Sud African, presedintele pare insa a isi fi schimbat optica.

Astfel, domnia sa a admis ca foarte multi oameni se tem de numarul mare de infractiuni si a promis ca va spori numarul fortelor de politie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.