Aproximativ 8,5 milioane de cetateni cu drept de vot sunt asteptati duminica la urne in Portugalia, pentru a decide prin referendum daca legalizeaza sau nu intreruperile de sarcina la cerere.

Subiectul este extrem de controversat in aceasta tara, in care populatia este majoritar catolica, rit care se opune deschis intreruperilor voluntare de sarcina.

Alegatorii vor trebui sa raspunda vineri prin "da" sau "nu" la urmatoare intrebare: "Sunteti de acord cu dezincriminarea intreruperii voluntare de sarcina daca aceasta este efectuata, la cererea femeii, in primele zece saptamani de sarcina, intr-o unitate sanitara legal autorizata?".

Rezultat incert

Potrivit sondajelor de opinie publicate ieri la Lisabona, sustinatorii legalizarii avortului sunt mai numerosi decat opozantii, insa tentativa de relaxare a legislatiei prin consultare populara ar putea totusi sa esueze din cauza ratei absenteismului.

Participarea la vot trebuie sa atinga 50%, fapt care nu s-a intamplat la ultimul referendum portughez pe aceasta tema, din 1998, cand absenteismul a fost de 68%.

Conform studiilor sociologice, rata de participare in aceasta duminica se va situa undeva intre 79 si 50 de procente, insa diferentele mari dintre prognoze faceau foarte dificil de prevazut daca rezultatul va fi sau nu validat.

Indiferent de cati portughezi vor veni la vot duminica, sansele ca femeile portugheze sa-si poata planifica viata familiala mai usor sunt mult mai ridicate decat in 1998.

Atunci, desi 51a dintre cei prezenti la vot au optat pentru dezincriminare, guvernul s-a opus si, pentru ca Legea Fundamentala o permitea, au optat sa ignore dorinta celor 32a din electorii veniti la urne.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.