Statele Unite si Uniunea Europeana mai asteapta pana sa reia ajutorul financiar catre guvernul palestinian

Israelul si Statele Unite au primit cu prudenta acordul pentru formarea unui guvern de uniune nationala intre gruparile palestiniene Fatah si Hamas.

Israelul cere noului guvern palestinian sa renunte la violente, sa recunoasca statul evreu si sa respecte acordurile semnate pana acum.

Statele Unite asteapta sa vada textul acordului, inainte de a se pronunta asupra acestuia.

Primele reactii la Bruxelles au fost de usurare. Ministrii de externe din statele Uniunii vor lua o pozitie comuna luni, dupa consultari cu alti factori de decizie internationali.

Oficialii de la Bruxelles spun insa ca e prea devreme ca ajutoarele financiare pentru palestinieni sa fie reluate.

Numai anul trecut, UE a cheltuit 900 de milioane de dolari pentru plata energiei, salariilor doctorilor si profesorilor si pentru ajutoare sociale acordate palestinienilor.

Intre timp, UE continua sa trimita ajutoare umanitare palestinienilor.

Principalele prevederi ale acordului

Ismail Haniya, din partea Hamas, va detine in continuare postul de premier.

Ministerele de interne, finante si cel de exerne, considerate ministere cheie, vor fi detinute de independenti.

Gruparea Hamas va detine 9 ministere, in timp ce Fatah doar 6.

Acordul nu prevede o recunoastere explicita a statului Israel.

Palestinienii spera ca acordul va pune capat luptelor dintre cele doua grupari militante si ca in acest fel s-ar putea incheia embargoul international impus guvernului condus de gruparea Hamas.

Acordul a fost semnat la Mecca, in Arabia Saudita, de presedintele palestinian Mahmoud Abbas, si de liderul din exil al Hamas, Khaled Meshaal.

Domnul Abbas a cerut noului guvern de unitate nationala sa respecte acordurile semnate intre Israel si Autoritatea Nationala Palestiniana.

Acordul pune capat violentelor dintre gruparile Hamas si Fatah, declansate dupa alegerile din ianuarie 2006, castigate de Hamas.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.