Parlamentul ucrainean (Rada Suprema) a atribuit miercuri denumirea de Satul Alb asezarii umane de pe Insula Serpilor, care face obiectul unui diferend intre Bucuresti si Kiev. In urma acestei decizii, localitatea va figura si pe hartile oficiale ucrainene, ca parte a teritoriului tarii vecine.

Miza: petrolul

Statutul Insulei Serpilor, in apropierea careia se afla importante zacaminte de petrol, face obiectul unui contencios care se judeca, in prezent, la Curtea Internationala de Justitie de la Haga. Bucurestiul sustine ca insula este, in termeni juridici, doar o stanca, si prin urmare nu are ape teritoriale proprii. In acest caz, platforma continentala din jurul acesteia si resursele aferente ar urma sa fie divizate, conform legilor internationale, intre Romania si Ucraina.

Kievul incearca sa demonstreze insa ca Insula Serpilor este locuita si ar trebui sa primeasca, in consecinta, si statutul juridic de insula, care ii acorda dreptul la ape teritoriale proprii. Intrucat teritoriul apartine Ucrainei, platforma continentala si dreptul de exploatare a petrolului sau ar urma sa revina aceleiasi tari.