Orasul New York duce o politica hotarata in combaterea problemelor de sanatate, ca SIDA, diabetul, bolile cardio-vasculare si alte afectiuni inrautatite de viata moderna. Dar in ultimele luni s-a ivit pe neasteptate o noua problema.

A reaparut si ar putea sa scape de sub control o boala foarte veche - turbarea.

Zeci de animale bolnave, purtand virursul fatal al turbarii si-au facut aparitia in partea de sud a New Yorkului si autoritatile au trebuit sa inceapa o campanie de vaccinare in masa.

Feribotul din Staten Island ofera calea cea mai usoara celor care vor sa vada Statuia Libertatii, dar e esential si pentru navetistii care merg sa lucreze in Manhattan.

Staten Island se considera deja ca un cartier uitat al New Yorkului, iar ce se intampla acum ar putea intari sentimentul de izolare - aici a izbugnit focarul major de turbare, care sperie populatia.

"Riscul e foarte clar: turbarea poate fi fatala si iti dai seama ca orice tanar facand jogging in parc sau un cetatean in varsta iesit la o plimbare, pot fi fi in pericol", spune Michael McMahon din Consiliul Municipal al New Yorkului.

"Pana acum servciul de sanatate al orasului nu a tratat problema cu destula seriozitate. La cererea noastra se iau insa acum masuri de urgenta", Michael McMahon.

Staten Island e singura parte a New Yorkului unde mai gasesti largi spatii verzi cu copaci si tufisuri. Zeci de oameni au venit cu animalele de companie intr-un astfel de loc unde se afla si Centrul de control si ingrijire a animalelor. Au venit cu totii fiindca centrul ofera vaccinarea gratuita.

Mary Martin conduce activitatea acestui centrul pentru intregul oras spune ca: "acum vreo patru luni am inceput sa observam o inmultire a cazurilor si apoi au devenit din ce in ce mai frecvente."

"Epidemia a inceput in randul ratonilor - ursuletii spalatori. Exista o populatie numeroasa de ratoni in Staten Island. Apoi s-a extins la pisici."

"S-a inteles insa ca problema e serioasa abia cand un iubitor de animale a fost muscat de un pisoi fara stapan, caruia ii dadea ceva de mancare. Omul a scapat, fiind tratat la timp, dar s-ar putea sa nu aiba toti norocul asta", spune Mary Matin.

"Bunii samariteni vor vedea un pisoi ce pare ranit sau un catel si vor incerca sa-i ajute, vor fi muscati si nu vor lua masuri; se vor spala poate cu apa si sapun , dar degeaba."

"Iar cand se vor gandi la pericolul de trubare ar putea sa fie deja prea tarziu. Dar am inceput aceasta campanie de avertizare si vaccinare si speram sa aiba efect", spune Mary Martin.

"si la o clinica veterinara vaccinul e gratuit, dar consultatia costa 50 de dolari, asa ca am venit la acest centru unde totul e gratis", spune doamna Marcie Hadley, care a adus la vaccinare pisica fiului ei.

Nora Steptof lucreaza aici si a avut de-a face cu multe animale bolnave. Ea spune ca unii locuitori ai cartierului au intrat deja in panica. Nu e cazul de asa ceva, dar trebuie urmate unele sfaturi.

"Asadar, nu hraniti animalele fara stapan, tineti capacul bine pus pe cutiile de gunoi, ca sa nu atraga ratonii, cainii si pisicile, aveti grija tot timpul de animalele de companie cand le scoateti afara si, mai ales, fiti pregatiti, in caz ca se intampla ceva", spune Nora Steptof.

Dar nu e putin ciudat sa izbucneasca asa turbarea intr-un oras ca New Yorkul?

"E oarecum ciudat, dar asa se intampla", spune Nora Steptof, "atunci cand constuiesti mereu, pe urma demolezi si iar construiesti iar animalele raman pe drumuri si nu mai au unde sa se duca."


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.