Franceza ar trebui sa devina limba de referinta in legislatia europeana, propune un grup de politicieni si oameni de cultura.
Francofilii au pornit o noua contraofensiva in fata utilizarii limbii engleze in institutiile Uniunii: ei propun ca franceza, "cea mai precisa si riguroasa limba", sa fie considerata limba de referinta in cazul interpretarii problemelor legislative.

Initiativa, prezentata saptamina aceasta Parlamentului European, apartine Comitetului pentru Limba Legislatiei Europene (CLLE), din care fac parte Adrian Nastase, Nicole Fontaine (care a indeplinit functia de presedinte al Parlamentului European), europarlamentarul polonez Bronislaw Geremek, Otto von Habsburg si fostul rege bulgar Simeon de Saxa-Coburg. Politicienilor li s-au alaturat oameni de cultura, precum scriitorul albanez Ismail Kadare sau scriitorul Maurice Druon, membru al Academiei Franceze. Druon a profitat de conferinta de presa organizata la Parlamentul European pentru a le spune jurnalistilor: "Italiana este limba cintecelor, germana e buna pentru filosofie, iar engleza pentru poezie. Franceza e cea mai sigura limba pentru scopuri legale".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.