Dubla cetatenie devine unul dintre bunurile cele mai rivnite in lumea secolului XXI.

Capitalul este mai mobil decit oamenii in era globalizarii, asa ca solutia este sa ai cel putin doua cetatenii. Un al doilea pasaport este biletul spre o tara care ofera perspective economice mai bune.

Tertipuri femeiesti

Pentru femei, o varianta, experimentata deja, este sa plece in tara-tinta in ultimul trimestru al sarcinii, ca sa profite de legislatia care acorda automat cetatenie copiilor nou-nascuti. Televiziunile au difuzat stiri spectaculoase cu femei mexicane care au nascut chiar pe aeroporturi americane. Confruntate cu un val de femei insarcinate, autoritatile de la granita dintre China si Hong Kong au impus restrictii drastice: femeile insarcinate in 8 sau 9 luni sint oprite sa ajunga in bogata regiune cu statut administrativ special.

Genele cetateniei

Nu e usor sa obtii cetatenie europeana daca esti din afara "clubului" select al Lumii Vechi. Dar si aici este o fisura, intens exploatata. Legea spune ca o persoana poate obtine cetatenia daca dovedeste ca un bunic sau un strabunic a fost european. Asa au facut rost, de exemplu, cluburile germane de fotbal de jucatori din America Latina.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.