Rusia reproseaza UE atitudinea antirusa a noilor membri, printre care Romania si Polonia. Oferta Moscovei este: energie si schimburi economice contra independenta Kosovo.

Atitudinea Rusiei survine dupa intilnirea UE-Rusia, care a avut loc luni, la Moscova, si s-a incheiat cu o noua aminare a negocierilor privind Carta Energetica, principala miza a Acordului de cooperare si parteneriat strategic UE-Rusia.

Romania, criticata de Kremlin

Moscova este ingrijorata din cauza masurilor antidumping impuse de UE produselor rusesti, care vor fi aplicate si de Bulgaria si Romania. Alte motive de preocupare sint productia fara licenta, in cele doua tari, de armament rusesc si echipamente militare, precum si nesiguranta mentinerii contractelor pe termen lung de furnizare a materialelor nucleare, a declarat ieri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov (foto stinga). "Noile state membre UE incearca sa-si promoveze complexele istorice in relatiile lor cu Rusia contemporana. Aceste state au influentat intr-o oarecare masura relatiile dintre Rusia si UE", a reprosat Serghei Iastrzhembski, reprezentantul lui Vladimir Putin pentru relatia cu UE, facind aluzie la Polonia.

Varsovia se tine tare

Rusia va extinde embargoul impus in noiembrie carnii poloneze si asupra importurilor de mase plastice, de materiale de constructii si de produse farmaceutice daca Polonia nu isi va retrage vetoul privind noul Acord UE-Rusia, precizeaza surse de la Kremlin citate de EUobserver. "Daca Rusia isi va extinde embargoul, Polonia nu-si va retrage vetoul si va cere UE sa aplice sanctiuni Rusiei", a replicat marti premierul polonez Jaroslaw Kaczynski.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.