Un purtator de cuvant al Biroului pentru Integrare din Berna a confirmat marti ca scrisoarea UE de solicitare a fondurilor a ajuns la destinatie, dar a precizat ca documentul nu mentioneaza nicio suma exacta. Potrivit unor informatii anterioare, UE ar dori ca ajutorul sa se ridice la circa 300 de milioane de franci elvetieni (186 de milioane de euro).

Purtatorul de cuvant a precizat ca scrisoarea este semnata de comisarul pentru relatii externe, Benitta Ferrero-Waldner, si va fi examinata de Cabinetul de la Berna, care va da un raspuns, insa nu a fost stabilita o limita de timp.

In ultimii ani, Elvetia a sprijinit financiar Bulgaria si Romania cu circa 25 de milioane de franci elvetieni anual (15,5 milioane de euro). Acest ajutor de tranzitie urma sa se opreasca dupa aderarea celor doua tari la UE, insa UE ar dori ca Berna sa continue finantarea.

Elvetia - care nu este membra a UE - a acceptat deja sa contribuie cu un miliard de franci elvetieni (peste 620, 6 milioane de euro) la integrarea celor zece state care au aderat la UE in 2004.