O piedica in calea progresului tarii si a armoniei sociale. Aceasta este opinia unei jumatati dintre indieni despre mentinerea sistemului de caste. O explicatie pentru aceste pareri s-ar putea regasi in schimbarile economice care au transformat radical situatia Indiei in ultimii ani.

Totusi, oricat de mult ar creste Produsul Intern Brut si oricat de multi tineri educati dupa modelul occidental ar aparea, unele traditii vechi de mii de ani raman neclintite.

Orasul Bangalore este corespondentul indian al celebrului Silicon Valley.

El era in Statele Unite, eu aici in Bangalore. Am schimbat cateva emailuri si am fost de acord ca ne potrivim, ca suntem pe aceeasi frecventa.

Sonmia

Este locul unde se poate constata cel mai usor cat de mult s-a dezvoltat India din punct de vedere al tehnologiei informatice.

Bangalore este, in acelasi timp, si unul dintre cele mai occidentalizate orase indiene.

O metropola in care gasesti la tot pasul baruri, cafenele, restaurante cu staif si magazine stralucitoare.

insa la o privire mai atenta vechea Indie isi face si ea simtita prezenta.

Sonmya si Sandip sunt doi reprezentanti tipici ai noii Indii. Au pana in 30 ani, se ocupa cu programele pentru calculator si traiesc intr-un apartament modern, proaspat construit intr-una dintre suburbiile orasului.

"Ea a fost cea care a luat legatura cu mine", spune Sandip despre sotia sa.

Sonmia il completeaza.

"El era in Statele Unite, eu aici in Bangalore. Am schimbat cateva emailuri si am fost de acord ca ne potrivim, ca suntem pe aceeasi frecventa."

Ceea ce a urmat este un lucru natural pentru multi indieni. O casatorie aranjata care a avut loc fara ca viitorii soti sa se fi vazut vreodata fata in fata. Sonmia si Sandip au folosit un serviciu online specializat.

Nu am avut nicio problema cu o casatorie aranjata. Nu am crezut niciodata ca trebui mai intai sa te indragostesti de cineva pentru a te casatori cu acea persoana.

Sonmia

"Nu am avut nicio problema cu o casatorie aranjata. Nu am crezut niciodata ca trebui mai intai sa te indragostesti de cineva pentru a te casatori cu acea persoana", spune Sonmia adaugand ca nu vede de ce acest obicei nu ar fi bun pentru ea daca a fost bun pentru parintii ei.

in Bangalore exista multe companii de intermediere online a casatoriilor. Aici, insotiti de parintii lor, vin mii de tineri indieni, pentru a-si cauta un partener de viata.

"Ceea ce vreau eu e foarte simplu: sa fie inalt, brunet si aratos", spune Savita, o tanara de 26 ani.

A venit pentru a se inregistra in baza de date a serviciului de intermediere.

Dupa ce parcurge etapele necesare ea poate incepe cautarea. Din 40 posibil candiati alege trei.

Cautam un baiat care sa fie din comunitatea noastra si sa faca parte dintr-o familie buna. Orice parinte ar fi cautat acelasi lucru.

Mama Sonmiei

"imi plac acestia 3. Fiecare dintre ei se potriveste cu mine. As vrea sa iau legatura cu ei", spune Savita.

Aceasta nu se va intampla insa inainte ca ea sa consulte un astrolog, asa cum fac mai toate familiile care cauta un partener pentru una dintre rude.

Cei mai cautati soti sunt inginerii, doctorii oamenii de afaceri si profesorii.

"Cautam un baiat care sa fie din comunitatea noastra si sa faca parte dintr-o familie buna. Orice parinte ar fi cautat acelasi lucru", spune mama Sonmiei care a insistat ca fiica sa sa aiba un sot din aceeasi casta.

Dorinta i-a fost respectata si ea nu poate si nici nu vrea sa isi ascunda bucuria.

in Bangalore are loc inca o nunta. Este un eveniment de familie zgomotos si plin de culoare.

Daca odata cu cresterea economica multi indieni adopta modul de viata al occidentalilor, aceasta este o traditie pe care vor, cu totii, sa o pastreze.

Asta chiar daca, pe ici pe colo, au mai aparut unele schimbari


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.