Germania este deja guvernata de o femeie. in SUA si Franta, femeile incearca, de asemenea, sa devina presedinti in locul barbatilor. "Este pregatita lumea pentru un triumvirat al Doamnelor de Fier?", se intreaba analistii.

Fosta Prima Doamna a Americii, Hillary Clinton, e hotarata sa preia fraiele celei mai mari puteri de pe planeta. Nu a uitat niciun amanunt pentru a seduce publicul: actioneaza la fel de dur precum Margaret Thatcher in probleme de securitate nationala, ca o "mama", care se ingrijeste de copiii americani, nu uita sa poarte un colier cu cruciulita de aur si rubine, amintindu-si de voturile religiosilor, si chiar incearca sa fie "putin sexy". "Cred ca sunteti foarte draguta", i-a spus un veteran al razboiului din Golf, in cursul unei intalniri recente la o primarie din Iowa. "Multumesc!", a raspuns, radiind. Daca va continua in acest fel, Hillary ar trebui sa aiba toate sansele sa intre in istorie ca prima femeie presedinte al Americii. Dar mai sunt alte doua femei care fac istorie. Daca Hillary este deja un superstar care atrage ca un magnet multimile si jurnalistii, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, are mai putina celebritate, insa se bucura de avantajul de a fi deja la putere. impreuna cu stralucitoarea Ségolène Royal, care curteaza alegatorii Frantei, ele ar forma un puternic triumvirat de femei care ar conduce in curand Occidentul, in parteneriat cu Gordon Brown sau David Cameron, scrie "The Times".

Urmasele lui Margaret Thatcher - Golda Meir si Indira Gandhi

La o petrecere desfasurata saptamana trecuta la Washington, prietena familiei Clinton, Elizabeth Bagley, ambasadoare in Portugalia la mijlocul anilor ‘90, a fost emotionata de perspectiva unui triumvirat feminin la carma puterii mondiale: "Este nemaipomenit. Ar putea fi o echipa minunata. Ar putea pune capat izolarii din epoca Bush. Toate sunt femei puternice, dar stiu, de asemenea, sa faca si compromisuri". "Femeile sunt multilaterale. Fiindca trebuie sa ne impartim mereu intre soti, slujbe si copii", a adaugat Bagley. Are ea dreptate? Ar fi Angela, Hillary si Ségolène formidabile "doamne de fier", cum au fost candva Margaret Thatcher in Marea Britanie, Golda Meir in Israel si Indira Ghandi in India?