Liderii factiunilor rivale palestiniene, Hamas si Fatah, se intalnesc la Mecca, in Arabia Saudita, in tentativa de aplanare a disensiunilor din ultima vreme care au rezultat in lupte violente si numerosi morti.

Liderul Hamas, Khaled Meshaal, si presedintele Mahmoud Abbas, lider al miscarii Fatah, vor discuta posibilitatea formarii unui guvern palestinian de uniune nationala.Inainte de intalnirea de la Mecca, semnalele venite dinspre Hamas si Fatah sunt pozitive.

Se vorbeste despre progrese inregistrate in ultimul timp, iar unul dintre liderii importanti ai Fatah a spus chiar ca se asteapta sa se ajunga in scurt timp la un acord pentru formarea guvernului de uniune nationala. iInsa astfel de declaratii optimiste s-au facut si in trecut dar acestea nu s-au soldat cu rezultate concrete.Exista insa sanse ca intalnirea de la Mecca sa fie incununata de succes.

Tensiunile dintre miscarea Fatah si gruparea Hamas au adus Fasia Gaza in pragul unui razboi civil, iar presiunile interne si internationale pentru ajungerea la un compromis sunt deosebit de puternice.In plus, discutiile sunt gazduite de Arabia Saudita, un actor regional important din punct de vedere politic si economic.Arabia Saudita va incerca sa reuseasca acolo unde altii au dat gres.

Liderii sauditi sunt ingrijorati de influenta tot mai puternica a Iranului in regiunile sensibile din zona: Irak, Liban si teritoriile palestiniene.Crizele din lumea araba au readus in discutie lipsa unui adevarat lider regional.

Egiptul si-a pierdut din importanta pe care a avut-o, iar Siria s-a indepartat de unele state musulmane din cauza pozitiei pro-iraniene.Arabia Saudita incearca sa isi castige statutul de putere regionala, bazandu-se pe imensele rezerve de petrol.Insa numai petrolul s-ar putea sa nu fie suficient pentru a avea un cuvant greu de spus in chestiuni legate de securitate, mai ales ca Arabia Saudita ramane apropiata de Statele Unite a caror politica in regiune este puternic contestata.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.