Aceasta amenintare vine de la dictatorii secolului XXI, lideri foarte populari, de altfel, la ei in tara. in calitate de exemplu edificator este indicat regimul presedintelui Vladimir Putin in Rusia si cel al seful statului venezuelean, Hugo Chavez.

Joel Simon, director executiv al CPJ i-a catalogat pe Putin si Chavez "reprezentantii noii generatii de dictatori abili", care folosesc legislatia pentru a impune si spori controlul asupra mass-media, o cenzura drastica. Argumentandu-si spusele, el a amintit ca in noiembrie, Chavez i-a acuzat pe producatorii celor mai importante emisiuni informative de "tentativa de a slabi, diviza si distruge" natiunea. Iar in iulie, Putin a semnat o lege "care-i asaza, practic, pe teroristi si jurnalisti pe aceeasi treapta". Pentru definirea unor astfel de regimuri, Simon a inventat un nou termen - "democratatori". "Ei pastreaza fatada unei societati democratice, libertatea cuvantului exista numai pe hartie, unde se regaseste inclusiv pluripartitismul si o justitie independenta.

"Totul este pustiit"

Inauntru nu este insa nimic, totul este pustiit", spune directorul CPJ. in opinia lui, "pentru a-si demonstra apartenenta la democratie, acesti ŽdemocratatoriŽ respecta, aparent, drepturile omului". "Conducatorii care-i trimit pe ziaristi dupa gratii sustin de regula ca actioneaza in conformitate cu normele de drept international si respecta procedura. Altii folosesc principiul asa numitei Žusi rotativeŽ - jurnalistii sunt inchisi pentru o perioada scurta de timp si eliberati inainte ca opinia publica mondiala sa afle", afirma Simon. Raportul CPJ evoca ingrijorare pentru situatia din Irak - "cel mai periculos conflict din istoria Comitetului, pentru ca majoritatea ziaristilor morti pe frontul de aici au fost, de fapt, ucisi".