Savantii din Marea Britanie au confirmat ca epidemia de gripa aviara descoperita intr-o ferma avicola de curcani din estul Angliei a fost provocata de tulpina H5N1 a virusului gripei aviare.
Epidemia din Marea Britanie e ingrijoratoare deoarece curcanii erau tinuti in magazii speciale - ca atare izolati.Una din ipoteze e ca o mica pasare salbatica infectata ar fi putut ajunge inauntru prin sistemul de aerisire. Peste 2000 de pasari aflate in ferma detinuta de unul dintre cei mari producatori de carne de curcan din Marea Britanie, Bernard Matthews, au murit in urma contaminarii cu virusul - despre care se stie ca ar putea provoca si moartea oamenilor, asa cum s-a intamlat, in unele parti ale lumii.Profesorul Hugh Pennington a explicat insa ca nu exista nici un risc pentru populatie.

"Chiar daca e vorba de virusul H5N1, si chiar daca acesta a ucis oameni in Extremul Orient si in Africa de Vest, ar trebui sa ai un contact extrem de strans cu pasarile, sa mangai, de pilda, o pasare bolnava, inainte de fi oarecum expus riscului infectiei" - a explicat cercetatorul.Autoritatile britanice incearca sa se asigure ca epidemia nu se va raspandi.160.000 de curcani au fost sacrificati si s-a instituit o zona de protectie de 3 km in jurul fermei respective.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.