Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut o intalnire cu presa rusa si internationala, in cadrul traditionalei conferinte de presa anuala.

Peste 1000 de jurnalisti au luat parte la conferinta, in timpul careia presedintele Putin s-a referit la mult criticata politica energetica a Rusiei dar si la chestiunea succesiunii la presedintia tarii dupa alegerile anul viitor.

Vladimir Putin a subliniat ca economia Rusiei este acum una dintre cele mai puternice din lume, cu o rata de crestere rapida si o inflatie in scadere, dar a negat ca Rusia se foloseste de puterea sa economica- in special de puterea energetica- pentru a-si atinge obiectivele de politica externa."Rusia este perceputa ca fiind o tara care se foloseste de avantajul sau economic pentru a-si atinge scopurile externe. Nu este asa. Federatia Rusa si-a respectat intotdeauna obligatiile dar nu suntem obligati sa subventionam economiile altor tari. Nimeni nu face asta asa ca de ce ni se cere noua sa o facem?", a adaugat presedintele Putin.

El a subliniat ca Rusia a facut eforturi sa se asigure ca Europa Occidentala nu este in totalitate dependenta de acordurile Rusiei cu tarile de tranzit al energiei venite dinspre Rusia si ca in loc sa primeasca multumiri, Rusia a fost intampinata cu atitudini critice."Nu neaparat la nivel de guverne, dar aceasta atitudine exista", a spus Vladimir Putin.

Succesiunea la presedintie

Tema succesiunii este deja una dintre cele mai dezbatute chestiuni in Rusia, in conditiile in care, potrivit Constitutiei, Vladimir Putin trebuie sa renunte la putere anul viitor, la implinirea celor doua mandate de presedinte.Vladimir Putin se bucura de o foarte mare popularitate si influenta acum astfel ca mai toata lumea presupune ca persoana pe care o va numi drept favorita in alegeri va si castiga.Rusia asteapta acum sa afle pe cine prefera Vladimir Putin dar deocamdata presedintele Rusiei prefera sa mentina misterul."Trebuie sa ne asiguram ca oamenii vor putea alege liberi si in mod democratic. si eu sunt cetatean al Rusiei- fapt de care sunt mandru- si evident am dreptul si eu sa imi exprim preferintele. Dar nu o voi face decat dupa ce va incepe campania electorala", a precizat Vladimir Putin.

Campania va incepe in decembrie.

Vladimir Putin a adaugat ca sarcina cea mai importanta pentru viitorul presedinte va fi sa mentina ritmul de dezvoltare al economiei iar acest lucru, a spus liderul rus, nu se poate face decat prin consolidarea autoritatii la toate nivelele.

Cazul Litvinenko

In fine, la intalnirea cu presa, presedintele Rusiei a facut referire si la cazul otravirii fostului agent rus Alexander Litvinenko la Londra, precizand ca numai ancheta va putea spune ce s-a petrecut de fapt.Raspunzand speculatiilor de presa ca e posibil ca dusmani ai presedintelui Putin sa fi pus la cale asasinatul pentru a pune Kremlinul intr-o lumina proasta, liderul rus a afirmat ca Alexander Litvinenko "nu detinea secrete" care ar fi putut face rau Rusiei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.