Fostul vicepresedinte american, Al Gore, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2007, pentru eforturile sale de a atrage atentia lumii asupra pericolelor incalzirii globale, a anuntat joi un parlamentar norvegian, citat vineri de Los Angeles Times.
"Conditia esentiala pentru castigarea Premiului Nobel pentru Pace este aceea de a aduce ceva nou, de a face diferenta, iar Al Gore a facut exact acest lucru", a declarat conservatorul Boerge Brende, fost ministru al mediului. Potrivit sursei citate, Brende si-a unit fortele cu oponentul sau politic Heidi Soerensen, membru al Partidului Socialist de Stanga, pentru a-l nominaliza pe Gore, cat si pe activista Sheila Watt-Cloutier, reprezentanta Conferintei Circumpolare a Populatiei Eschimose, care grupeaza eschimosi din Canada, Alaska, Groenlanda si Extremul Orient.

Termenul limita de depunere a nominalizarilor la Premiul Nobel pentru Pace a expirat joi seara. "Al Gore, ca nimeni altul, ne-a introdus schimbarile climaterice pe agenda. Gore isi foloseste pozitia pentru a-i face pe politicieni sa inteleaga pericolele care ne pasc, in timp ce Sheila activeaza de la baza piramidei in sus", a precizat parlamentarul norvegian. Al Gore a fost nominalizat si la Oscar, pentru documentarul "An Inconvenient Truth".
Parlamentarii norvegieni se numara printre miile de persoane si grupuri care au dreptul de a nominaliza candidati la Premiul Nobel. Printre persoanele care au acest drept se afla membri ai guvernelor nationale, fosti laureati, membri ai comisiei de premiere si profesori universitari. In mod traditional, castigatorul este anuntat la jumatatea lunii octombrie, premiul fiind decernat intotdeauna la 10 decembrie, data mortii creatorului sau, suedezul Alfred Nobel.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.