UE, care are in prezent cu 160 milioane de locuitori mai mult decat SUA, va fi ajunsa din urma de America pana in 2050

Prognozele demografice arata ca, la nivelul Uniunii Europene, raportul dintre populatia de peste 65 de ani si cea incadrata in munca se va dubla pana in 2050, de la un sfert, in prezent, la jumatate. Uniunea Europeana, care se doreste contraputerea mondiala capabila sa balanseze suprematia SUA, se vede depasita fara drept de apel de America, in ce priveste numarul de locuitori.

Prognozele ONU arata ca fiecare tara europeana va avea o populatie mai mica in anul 2050, singurele exceptii posibile fiind Irlanda si Franta, prima pentru ca are o rata mare a natalitatii, iar a doua datorita unei rate mari a imigratiei. Astfel, SUA, a carei populatie este in prezent mai mica decat a UE cu circa 160 milioane de locuitori, va ajunge din urma Europa pana in 2050. Ratele natalitatii scad de mai multe decenii pe continent. Cu o rata a fertilitatii de 1,8 copii/femeie, cea mai mare din Europa, Irlanda este singura tara care se apropie de procentul de 2,1. Cele mai mici rate de fertilitate, de 1,2%-1,3%, sunt in tari precum Cehia, Slovacia, Polonia, Romania sau Bulgaria. in Polonia, de exemplu, populatia a scazut cu o jumatate de milion in ultimii sase ani, iar estimarile arata ca vor fi cu 6 milioane mai putini polonezi pana in 2030.

Politici de natalitate generoase

Tendinta demografica alarmanta a determinat guvernul german sa acorde, din ianuarie 2007, importante beneficii financiare femeilor care au copii. Noul program intitulat "Banii parintilor" prevede ca un adult, care renunta la serviciu pentru ca devine parinte, are dreptul la o compensatie lunara de doua treimi din salariul net, pana la un cuantum maxim de 1.821 euro. Cei care au salarii mici au dreptul chiar la 100%.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.