In timp ce presa internationala pune la zid Kremlinul pentru cazul fostului spion rus Aleksandr Litvinenko, otravit la Londra cu poloniu 210, Luzius Wildhaber, fostul presedinte al Curtii Europene a Drepturilor Omului, face acuzatii grave la adresa Rusiei. Wildhaber afirma ca a fost otravit de rusi cu numai trei zile inainte ca Aleksandr Litvinenko sa fie iradiat in capitala Marii Britanii. Judecatorul a fost extrem de criticat in Rusia, dupa ce Curtea Europeana de la Strasbourg a condamnat o serie de abuzuri comise impotriva cecenilor. De altfel, deciziile instantei de la Strasbourg l-au suparat si pe presedintele rus Vladimir Putin, care afirma, luna trecuta, ca multe dintre deciziile adoptate de CEDO impotriva Rusiei sunt motivate politic, mentionånd cazul Ilascu drept un exemplu in acest sens.

Luzius Wildhaber, fostul presedinte al Curtii Europene pentru Drepturile Omului, a declarat, intr-un interviu acordat cotidianului elvetian Neue Züricher Zeitung, ca a fost otravit in timpul unei vizite efectuate in Rusia, in octombrie anul trecut, cu trei zile inainte de iradierea, la Londra, a fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko, relateaza The Guardian. Luzius Wildhaber, in varsta de 70 de ani, care s-a pensionat luna trecuta, fiind cel mai batran judecator de la CEDO, sustine ca totul a avut loc in octombrie anul trecut, cu numai trei zile inainte ca fostul colonel FSB, Aleksandr Litvinenko, sa fie iradiat la Londra. In interviul acordat cotidianului elvetian, Wildhaber povesteste ca in octombrie anul trecut a efectuat o vizita in Rusia pentru a participa la o conferinta internationala pentru avocatii constitutionali.

El a relatat ca in ultima zi a vizitei sale a mers intr-o excursie impreuna cu un alt avocat elvetian, Karl Eckstein, in orasul istoric Vladimir, la circa 180 de kilometri est de Moscova, unde cei doi barbati au luat pranzul cu o serie de oficiali. Doua zile mai tarziu, la intoarcerea acasa in orasul Basle, Wildhaber s-a simtit rau, iar medicii au stabilit diagnosticul de otravire grava a sangelui.

El a explicat ca in momentul sosirii ambulantei a fost la un pas de moarte. Judecatorul Wildhaber le-a dezvaluit ziaristilor ca a fost nevoit sa-si ia o luna de concediu dupa ce s-a intors din Rusia. "Dupa tot ce am experimentat la CEDO, trebuie pur si simplu sa iau in considerare toate posibilitatile", a declarat Luzius Wildhaber, adaugand ca in trecut primise amenintari din partea Rusiei. "Guvernul rus a declarat in mod repetat ca CEDO este rusofoba", a explicat fostul presedinte al CEDO.