Serviciile secrete rusesti il cauta cu disperare pe cel care a facut fotografiile cu interiorul aeronavei prezidentiale a Rusiei, considerata secret de stat

O serie de fotografii despre care se spune ca ilustreaza interiorul avionului presedintelui Putin au facut furori atat in Rusia, cat si in alte tari europene. Zvonurile s-au amplificat si deja exista voci care spun ca cel care a difuzat aceste fotografii va avea probleme serioase. Pozele au aparut prima data pe un blog si, imediat dupa aceea, au fost preluate de cotidiene din Rusia, Italia si Marea Britanie.

Un interior secret de stat

Cel care a postat aproape 30 de poze pe Internet a refuzat sa declare pentru cotidianul rus Kommersant sursa acestora, insa a dezvaluit ca numele sau este Iuri si ca locuieste in Statele Unite ale Americii. Acelasi Iuri a declarat reporterilor ca si serviciile secrete ruse s-au aratat interesate de provenienta acestora, iar el le-a trimis chiar un mail ca sa le ofere informatii. "Depinde de ei daca vor declansa o ancheta sau nu" a explicat acesta, care s-a declarat pasionat de aviatie. Bloggerul a mai povestit ca "aveam fotografiile de ceva timp iar apoi am vazut la televiziunea rusa un documentar privind avionul lui Putin, in care se spunea ca nu pot arata interiorul deoarece reprezenta un secret de stat. Nu am putut rezista", a povestit el site-ului Gazeta.ru. Potrivit mass-media ruse, cel care a facut fotografiile "WC-ului Nr. 1" a fost probabil vreun jurnalist din suita lui Putin, care a dorit sa le aiba ca amintire, nu ca material de presa.

Un apartament de "grand-hotel" zburator
"Air Force One" rusesc este dotat in mod evident cu toate sistemele de securitate si comunicatie posibile si imaginabile. Dar in rest seamana putin cu un birou zburator, comenteaza jurnalistii italieni, care il compara cu un apartament de "grand hotel" avand in plus doar unele elemente mai particulare, cum ar fi acvila cu doua capete a stemei (evident de aur) pe un perete, si doua lanci aurite sau de aur pentru drapele.

Aeronava a fost construita de compania Voronezh, iar directorul acesteia a declarat presei ca nu poate da nici o informatie in ceea ce priveste avionul, pentru ca "un obiectiv de o asemenea importanta nu poate fi comentat. Orice informatie in ceea ce priveste aeronava presedintelui este secret de stat". El a afirmat totusi ca avionul prezentat in imagine nu ar fi apartinut lui Boris Eltan. Nici Kremlinul nu a facut nici o declaratie in ceea ce priveste articolele aparute in presa rusa. Se spune ca acum la Moscova se cauta fotograful anonim care a facut publice aceste informatii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.