O serie de rapoarte de la Institutul de cercetari in stiinte medicale de la Academia Rusa relateaza ca in ultima vreme milioane de specii de pasari mor, in timp ce zboara, din cauza unui virus care evolueaza rapid, inrudit cu virusul mortal H5N1, relateaza "Pravda".

De vina este un parazit inrudit cu H5N1

Doctorul Oleg Kiselyov, conduca­torul Institutului de cercetari asupra gripei din Rusia, sustine ca un parazit care apartine "Superfamiliei Subuluroidea" a devenit acum un purtator al virusului H5N1, ce a suferit mutatii cu "sub-tulpini" nemaivazute vreodata. Mai inspaimantatoare sunt rapoartele potrivit carora virusul gripei aviare H5N1 ar fi sarit "bariera speciilor" si infecteaza acum atat animale, cat si insecte.

Cercetatorii indonezieni si malaysieni au semnalat deja ca virusul ar putea infecta mustele. Patologul veterinar Wasito, de la Universitatea Gajah Mada din Yogyakarta, spune ca si alte animale, cum ar fi pisici, caini si chiar muste, pot fi purtatoare ale virusului H5N1. Un studiu realizat in Indonezia a aratat ca este posibil ca mustele sa raspandeasca virusul gripei aviare, relateaza ziarul "Jakarta Post".