In cel mult 20 de ani, dar poate ca si mult mai devreme, o linie ferata va lega orasul Sevilla, din Spania, de portul Tanger, din Maroc, iar trenul, care va trece printr-un tunel submarin, asemanator celui dintre Franta si Anglia, va parcurge intreaga distanta in numai 90 de minute, informeaza cotidianul britanic "The Independent", citand staful tehnic de la Madrid, care deja a finalizat proiectul.
Zeci de geologi, constructori si arhitecti din Franta, Spania, Maroc si Elvetia au creat proiectul, au facut testele si au verificat solul submarin din zona Marii Mediterane, pe unde va trece tunelul. Acum, autoritatile din Spania si Maroc solicita bani de la Uniunea Europeana, pentru a incepe constructia. Miza este foarte mare. Daca Bruxelles-ul nu se implica, finalizarea intregului proiect ar putea dura inca vreo 20 de ani, dar daca banii europeni vor sprijini lucrarea, intreg ansamblul ar fi gata in cel mult cinci ani. Londra a cerut un raport care sa precizeze ce impact va avea acest tunel asupra complexului geologic al Stamtorii Gibraltar, administrat, prin asociere, atat de Spania, cat si de Marea Britanie. Daca se va dovedi ca structura metalica nu va afecta vasele care trec prin stramtoare, proiectul va primi - probabil - fondurile necesare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.