Comisia Europeana considera ca este prea devreme pentru a stabili data inceperii negocierilor de aderare cu Macedonia.
"Nu ne putem lua un angajament in acest moment cu privire la stabilirea unei date", a declarat presedintele Comisiei, Jose Manuel Durao Barroso, dupa o intalnire cu presedintele macedonean, Branko Crvenkovski, relateaza publicatia electronica EUobserver.
Barroso a adaugat ca Skopje trebuie sa inregistreze intai progrese in anumite domenii, in special pe probleme legate de politie si sistemul juridic, Comisia urmand sa evalueze subiectele problematice intr-un raport detaliat ce va fi prezentat in toamna acestui an.
Crvenkovski a declarat ca stabilirea unei date pentru negocieri este esentiala ca stimulent pentru continuarea reformelor. Insa a tinut sa precizeze ca tara sa nu se asteapta la stabilirea datei ca un cadou, ci intentioneaza sa depuna eforturi pentru a atinge acest tel.
Anuntul presedintelui CE vine in conditiile in care premierul sloven, Janez Jansa, a afirmat in Parlamentul European ca Guvernul sau va "incerca sa ajute acest stat candidat sa obtina stabilirea unei date". Slovenia va detine presedintia UE, in prima jumatate a lui 2008.

In prezent, Macedonia se confrunta cu o criza politica, dupa ce un partid al etnicilor albanezi a acuzat coalitia de la guvernare ca incalca Acordul de Pace de la Ohrid, semnat in 2001 in urma unui conflict intre majoritatea macedoneana si minoritatea albaneza din tara.
Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externa, Javier Solana, i-a spus marti presedintelui macedonean sa inceapa un dialog profund intre partidele politice din tara, adaugand ca acest lucru este crucial pentru a se ajunge la un consens in vederea negocierilor cu UE


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.