Procurorii din Munchen au emis mandate de arestare pentru 13 persoane, suspectate de a fi agenti CIA. Motivul procurorilor este rapirea de catre agenti ai serviciului de contraspionaj american a unui cetatean german.

Khaled al-Masri este cetatean german de origine libaneza. El a facut o plangere catre justitia germana, indreptata impotriva a 13 persoane, presupuse membre ale serviciului de contraspionaj american CIA.

Povestea lui Khaled al-Masri

Khaled al-Masri a spus ca la finele anului 2003 a fost rapit de catre agenti CIA de pe o strada din capitala Fostei Republici Yugoslave Macedonia, Skopje.Domnul Masri a mai spus ca, dupa rapire, a fost transportat la o inchisoare secreta din Afghanistan unde a fost supus unor tratament umilitoare. Dupa cinci luni de detentie, ar fi fost transportat in Albania si eliberat.Procurorii care s-au ocupat de cazul domnului Masri au folosit, in afara de marturia reclamantului si a informatiilor primite de la avocatii sai, si date obtinute de la oficialitati spaniole.Se presupune ca avionul care l-ar fi transportat pe domnul Masri in Afghanistanar fi plecat din Spania.

Mandatele de arestare germane nu sunt valabile in Statele Unite, dar pot duce la arestarea celor 13 presupusi agenti in oricare dintre statele Uniunii Europene.Pana in prezent, guvernul Statelor Unite nu a acordat nici un fel de sprijin autoritatilor germane in acest caz.Germania nu este singura tara europeana in care justitia se ocupa de presupusi agenti CIA in legatura cu retineri ilegale. in Italia, un caz aproape similar se pare ca a avut loc tot in anul 2003.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.