Americanii iau in serios optiunea bombardarii instalatiilor nucleare iraniene. Europenii vor sa continue pe calea negocierii.

Oficialii europeni de rang inalt se tem din ce in ce mai mult ca SUA vor face apel la atacuri aeriene pentru a distruge programul nuclear iranian, arata cotidianul britanic "The Guardian". "Optiunea actiunii militare a revenit pe masa mult mai serios decit inainte. Limbajul SUA s-a schimbat", a declarat pentru "The Guardian" un oficial european, sub protectia anonimatului. Americanii sint nemultumiti de refuzul europenilor si al rusilor de a impune sanctiuni financiare drastice Teheranului pentru neacceptarea de a renunta la programul de imbogatire nucleara. Subsecretarul de stat Nicholas Burns ceruse europenilor sa taie creditele de export, in valoare de miliarde de euro, catre Teheran, dar a intimpinat in special opozitia germanilor si a italienilor, care au afaceri importante cu Republica Islamica.

Aglomerare militara

Exista, intr-adevar, indicii conform carora administratia Bush ar putea lua in considerare un atac impotriva Iranului. Marina SUA deplaseaza in prezent in Golful Persic 50 de nave, dintre care doua portavioane. O astfel de "aglomeratie" a marinei militare nu a mai avut loc in Golf de la atacul asupra Irakului. In plus, Pentagonul a decis marti sa interzica vinzarea de piese de schimb pentru avioanele de vinatoare F-14, de teama ca aceste componente ar putea ajunge la iranieni.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.