Premierul libanez Omar Karame a demisionat luni, dizolvind cabinetul pro-sirian aflat la conducerea Libanului si deschizind o etapa extrem de tensionata a relatiilor dintre Liban si Siria, apreciaza jurnalistul Hassan Fattah, de la cotidianul american "New York Times". In opinia semnatarului articolului, demisia cabinetului Karame va contribui in mod semnificativ la accentuarea unui parcurs democratic pentru Liban si Orientul Mijlociu.In noaptea precedenta, 5.000 de manifestanti ocupasera Piata Martirilor din Beirut, cerind retragerea trupelor siriene si demisia guvernului pro-sirian.

A doua zi, incalcind interdictia de a manifesta, peste 60.000 de sustinatori ai opozitiei libaneze au trecut cu succes de cordonul de securitate instituit de mai multe sute de politisti si s-au alaturat celor din piata. Grupurile compuse din studenti sau chiar familii intregi, agitind steaguri libaneze si bannere prin care acuzau Siria de uciderea fostului premier Rafik Hariri, la 14 februarie, au fortat intrarea in Piata Martirilor, incercuita de politie si armata, si au scandat "Siria, afara!" sau "Nu vrem alta armata in Liban decit armata libaneza!".
Protestatarii au urmarit in direct pe uriase ecrane de televiziune ridicate in piata sedinta parlamentului, menita sa dezbata criza creata prin asasinarea lui Hariri, sedinta incheiata cu demisia lui Karame.

Premierul pro-sirian a spus ca nu doreste ca guvernul sau sa devina un obstacol in calea celor care vor binele tarii si a parasit parlamentul la citeva minute dupa ce si-a anuntat demisia, nu inainte sa avertizeze sfidator, facind aluzie la presiunea crescinda exercitata de SUA si Franta asupra tarii sale si asupra Siriei, ca "libanezii nu ar trebui sa isi ia forta din afara".

Protest galvanizat de asasinat

Karame a devenit premier cu patru luni in urma, dupa ce Rafik Hariri demisionase in luna octombrie pe fondul unei dispute legate de influenta Siriei in Liban. Prin acest gest, premierul Hariri isi exprima protestul fata de o modificare constitutionala care prevedea prelungirea mandatului prezidential al presedintelui Emile Lahoud - unul dintre favoritii Siriei - pentru inca trei ani.

Demisia lui Karame are loc la doua saptamini dupa asasinarea lui Hariri, care a declansat un val de proteste contra guvernului libanez si a sprijinitorilor sai de la Damasc, invinuiti pentru moartea fostului premier, transformind miscarea de opozitie libaneza, formata in 2001, insa prinzind contur abia in 2004, intr-o miscare populara capabila de a scoate in strada zeci de mii de oameni. "Impreuna vrem un Liban suveran si independent, plecarea serviciilor secrete siriene si, mai presus de orice, adevarul: cine l-a ucis pe Rafik Hariri? Vrem sa fim prieteni cu poporul sirian, dar vrem ca armata siriana sa plece", a declarat unul din liderii druzi ai opozitiei. Cu aceasta ocazie, opozitia libaneza a cerut o ancheta completa asupra asasinarii lui Hariri, demisia guvernului si retragerea trupelor siriene de pe teritoriul Libanului.

Siria, sub presiune

"Este un moment fara precedent pentru Siria", comenteaza Jihad Al-Khazen, profesor de stiinte politice la Universitatea Americana din Beirut deoarece aceasta tara, care de 30 de ani s-a amestecat in mod substantial in viata politica si economica a Libanului, se afla de citeva saptamini in situatia in care comunitatea internationala o acuza de moartea fostului premier Rafik Hariri.

In plus, Siria suporta si presiunea exercitata in particular de Statele Unite, care, dupa moartea fostului premier, si-au retras ambasadorul de la Damasc si au cerut de urgenta retragerea celor 14.000 de militari sirieni prezenti in Liban. La 25 februarie, mai multi anchetatori ai Natiunilor Unite au aterizat la Beirut pentru a investiga asasinarea lui Hariri, in conditiile in care libanezii si-au pierdut pe deplin increderea in veridicitatea concluziilor la care ar putea ajunge in acest caz guvernul pro-sirian.

In aceste conditii, speculind momentul, comunitatea internationala si-a intensificat presiunile asupra Siriei si chiar si lideri arabi, precum presedintele egiptean Hosni Murarak, i-au trimis presedintelui sirian, Bashar al Assad, mesaje in care il sfatuiau sa se retraga din Liban, avertizindu-l cu consecinte directe in caz ca nu ia in considerare aceste avertismente. Cu toate acestea, oficialii sirieni, care au negat in repetate rinduri implicarea tarii lor in asasinarea lui Hariri, au declarat ca demisia guvernului pro-sirian al primului-ministru libanez Omar Karame constituie o "afacere interna" libaneza.

SUA saluta "revolutia cedrilor"

Prin intermediul purtatorului de cuvint al Casei Albe, Scott McClellan, Statele Unite au declarat luni ca demisia guvernului de la Beirut reprezinta o sansa pentru poporul libanez de a avea o noua administratie care sa reprezinte cu adevarat diversitatea din aceasta tara si au numit revolta ce a dus la caderea guvernului "revolutia cedrilor", dupa sintagma devenita celebra a "revolutiei portocalii" din Ucraina. "Demisia guvernului Karame reprezinta o ocazie pentru libanezi de a avea un nou guvern veritabil reprezentativ al diversitatii tarii lor", a subliniat McClellan.

Cu toate acestea, apreciaza jurnalistul Hassan Fattah, instabilitatea politica pune serios in primejdie economia libaneza si adinceste divizarea deja critica a Libanului.

Revolutie SMS

Mesajele pe telefoanele mobile au jucat un rol esential la mobilizarea libanezilor in vederea participarii la mitingurile de protest ce au urmat asasinarii fostului premierului Rafik Hariri, la 14 februarie. Totodata, miile de mesaje care au circulat in ultimele zile fac apel la desemnarea in fruntea cabinetului libanez a surorii politicianului ucis, Bahia Hariri.

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul ZileiTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.