In Portugalia a inceput oficial campania electorala pentru un referendum national care are ca scop modificarea Legii Avorturilor.

Campania electorala din Portugalia a debutat printr-un mars la care au participat 10 mii de protestatari anti-avort.

Referendumul portughez, anuntat pentru data de 11 februarie, are ca scop modificarea actualei legi astfel incat oricare femeie sa poata avorta in primele 1o saptamani de sarcina.

in momentul de fata, avorturile sunt permise doar in situatii foarte stricte: in primele 12 saptamani de sarcina in cazul in care altfel nu pot fi salvate viata sau sanatatea psihica sau fizica a unei femei, in primele 16 saptamani in caz de viol sau in primele 24 de saptamani in cazul in care fatul ar risca sa se nasca cu boli incurabile.

Legea portugheza este, astfel, una dintre cele mai restrictive din spatiul european.
Pentru ca referendumul sa fie validat, prezenta la vot trebuie sa fie mai mare de 50 la suta din populatia cu drept de vot.

Iar un referendum pe aceeasi tema a mai fost anulat in anul 1998 din cauza prezentei scazute la vot.

Un sondaj publicat zilele trecute arata ca 38 la suta dintre alegatori sustin dreptul liber femeilor la avort, sensibil mai putini fata de luna octombrie a anului trecut, cand in favoarea noii legi se pronuntau 53 la suta dintre alegatori.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.