Potrivit unui raport al guvernului de la Beijing, China nu a reusit sa faca progrese semnificative in campania de protejare a mediului.

Documentul plaseaza China printre statele care au deficiente extrem de grave la acest capitol, pozitia sa in ierarhia poluatorilor ramanand neschimbata din 2004.

Dupa Statele Unite, China produce cea mai mare cantitate de gaze care genereaza efectul de sera.

Raportul, realizat de reprezentanti ai lumii academice si experti guvernamentali, arata ca China ramane pe locul 100 din 118 la capitolul poluare.

Sunt luati in calcul diversi indicatori, cum ar fi emisiile de dioxid de carbon, rata de reciclare a gunoiului sau puritatea apei potabile.

Contradictii

In China traieste 20 la suta din populatia globului, dar tara consuma doar 4 la suta din productia zilnica de petrol, importand 3 milioane de barili pe zi.

Insa cresterea sa economica foarte rapida ii mareste apetitul pentru energie.

Potrivit strategiei curente, China deschide cate o centrala energetica in fiecare saptamana. Majoritatea sunt bazate pe arderea carbunelui.

Banca Mondiala estimeaza ca rata de crestere economica a Chinei se va mentine la 6 la suta pe an, timp de 15 ani, dublu fata de media restului lumii.

Corespondentii BBC spun ca autoritatile chineze se confrunta acum cu problema poluarii, pentru ca au pus tot timpul cresterea economica inaintea protectiei mediului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.