Estonia se afla in mijlocul unei dezbateri aprinse starnite de soarta monumentului ostasului sovietic. Considerat pana la caderea Uniunii Sovietice un simbol al soldatului "eliberator", acesta a devenit unul al "invadatorului", dupa ce tara baltica si-a recastigat independenta.

Recent, parlamentul estonian a adoptat un proiect al premierului Andrus Ansip care prevedea stramutarea statuii in cadrul unui complex funerar destinat celor cazuti in timpul celei de a doua conflagratii mondiale, aflat in apropierea Golfului Finlandei. Decizia a provocat imediat tensiuni intre comunitatea rusa, minoritara in mica tara baltica si populatia majoritara. De asemenea, Moscova a reactionat prin niste declaratii extrem de virulente.

Ministrul de externe al Rusiei, Sergei Lavrov, a considerat decizia Talinului drept o blasfemie la adresa celor cazuti pentru infrangerea fascismului. "Estonia incearca sa ofere nazismului o aura de eroism" a declarat, la randul sau, presedintele camerei superioare ruse care a adauugat ca prin decizia sa aceasta tara "face primul pas spre legalizarea fascismului si neo-nazismului in secolul XXI".

Estonienii au reactionat la randul lor la fel de virulent, calificand declaratiile oficialilor rusi drept incercari de glorificare ale Uniunii Sovietice si a trecutului totalitar al acesteia, acuzand faptul ca tarile baltice, printre care se numara pe langa Estonia, Lituania si Letonia, au fost nu eliberate de fascism ci ocupate de comunism. Potrivit lui Kadri Liik, directoarea Centrului pentru Studii de Aparare de la Talin care a declarat ca reactia Moscovei se pliaza pe un model pe care aceasta il repeta in disputele care privesc mostenirea post sovietica, unul dintre elementele de baza pe care presedintele rus Vladimir Putin a ales sa construiasca noua identitate a Rusiei.

"Rusii se simt ofensati de oricine nu le impartaseste punctul de vedere asupra istoriei" a declarat aceasta, comentand reactia Moscovei de a recunoaste ca includerea Estoniei in Uniunea Sovietica a reprezentat de fapt o ocupatie. Dincolo de schimburile de declaratii ale celor doua capitale reactia populatiei pare de departe mult mai putin patimasa.

Ziaristii de la New York Times au urmarit ritualul zilnic al catorva aparatori ai monumentului. Printre acestia, ei o prezinta pe Yelena Borisova, unul dintre milioanele de orfani de razboi, ai lumii. Dupa ce asaza un buchet de garoafe in mana gigantului de bronz si aprinde o candela, facandu-si cruce, ea le declara: "Au trecut saizeci de ani de la razboi" adaugand aratand spre osuarul de la baza statuii "Nu mai putem lupta impotriva acestor soldati. Sunt deja morti!"


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.