Turcia este zguduita de un scandal de spionaj ilegal privind conturile bancare ale mai multor ministri si persoane cu inalte functii in stat, intre care presedintele tarii, Ahmet Necdet Sezer, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, si seful armatei, Yasar BŁyŁkanit - noteaza joi agentia spaniola de presa EFE, care citeaza presa locala turca.

Potrivit presei, un inspector fiscal si cinci functionari ai Ministerului de Finante din Turcia au fost suspendati din functii, fiind suspectati de acces ilegal, pe o perioada de mai multi ani, la informatii din calculatoarele centrale ale institutiei. Printre cei pagubiti se numara si mai multi ziaristi, intre care directorii ziarelor "Hurriyet" si "Sabah". Scandalu l a iesit la lumina dupa ce mai multi deputati ai opozitiei au cerut informatii cu privire la presupuse fraude fiscale ale unei intreprinderi care-i apartine ministrului de finante, Kemal Unakitan. In cursul cercetarilor, s-a descoperit ca sistemul informatic central al birourilor Ministerului de Finante fusese infiltrat si ca se oferisera informatii confidentiale unor terte persoane.

Daca vor fi condamnati, cei sase functionari suspendati ar putea primi ca pedeapsa intre unul si sase ani de inchisoare. In Turcia vor avea loc anul acesta alegeri prezidentiale si parlamentare. In acest context, unii analisti considera ca aceste informatii confidentiale ar putea fi folosite impotriva unor candidati si a presei care ii sprijina.