Ministrii de externe ai statelor membre NATO, reuniti la Bruxelles, au discutat despre intensificarea campaniei militare din Afganistan, inaintea unei asteptate ofensive a opozitiei talibane. Statele Unite au promis alocarea unor fonduri suplimentare de peste 10 miliarde de dolari si prelungirea misiunii contingentului american de 3200 de militari cu inca patru luni.

Secretarul de Stat Condoleezza Rice a cerut statelor membre NATO sa-si sporeasca eforturile in Afganistan.

Din surse NATO s-a aflat ca unul dintre comandantii de frunte ai miscarii Taliban si adjunctii sai ar fi fost ucisi in provincia Helmand din sudul tarii.

Corespondentul BBC la Bruxelles spune ca impulsul american este determinat in parte si de dorinta de a arata aliatilor sai din NATO ca nu abandoneaza Afganistanul in pofida dificultatilor din Irak.

Dar, adauga Rob Watson, Statele Unite sunt ingrijorate ca interesul pentru Afganistan va disparea fara o implicare internationala sporita.

Mihai Carp este adjunctul sefului sectiei pentru politica de gestionare a crizelor din cadrul NATO. Ana Perescu l-a intrebat pe domnul Carp daca, dincolo de aceste contributii financiare, n-ar fi nevoie si de o supliementare a trupelor in Afganistan.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.