Tragedia acestor femei a constituit un tabu al istoriei

Nu exista fotografii si nume, ci numai o serie de legitimatii cu numere impersonale de prizonieri, date de nastere si hidosul termen oficial "prostituata", scris cu cerneala neagra in coltul-dreapta al fiecarui document.

Actele, incuiate in birourile garzilor SS de la lagarul de concentrare din Ravensbruck, Germania, ofera dovezi despre unul dintre cele mai sordide si cele mai putin cunoscute aspecte ale regimului nazist. Conform acestor hartii, sute de femei, catalogate ca "elemente antisociale" de catre regimul hitlerist, erau arestate, bagate in lagare si fortate sa lucreze ca prostituate pentru muncitorii celui de-al Treilea Reich, relateaza presa britanica.

Chinurile la care au fost supuse aceste femei constituie acum subiectul unei expozitii care s-a deschis saptamana trecuta la muzeul lagarului Ravensbruck, situat la nord de Berlin. Acest eveniment trece peste un tabu despre care nu s-a vorbit nici macar dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. "Este o parte extrem de ravasitoare a istoriei lagarelor de concentrare, foarte dureroasa si care a fost trecuta sub tacere din cauza prejudecatilor si distorsionarilor adevarului.

Femeile prizoniere care au fost fortate sa lucreze ca prostituate au pastrat tacerea dupa 1945. Marea lor majoritate nici nu a cerut compensatii financiare pentru ca era foarte degradant pentru ele sa vorbeasca despre experientele ingrozitoare prin care au trecut", a declarat Insa Eschebach, directorul muzeului. Acum, dupa studierea marturiilor fostilor prizonieri ai lagarului Ravensbruck, a fragmentelor din dosarele nazistilor SS si a rapoartelor garzilor lagarului, expozitia a reusit sa surprinda ororile si degradarea sclavelor sexuale ale celui de-al Treilea Reich.

Antonia Bruhn, o fosta prizoniera a lagarului Ravensbruck, (de unde au fost recrutate cele mai multe prostituate), povesteste intr-un interviu video cum femeile erau pacalite ca vor fi eliberate dupa sase luni, cum primeau alimente proaspete, vitamine si puse sa se bronzeze cu ajutorul unor lampi speciale, pentru a avea un aspect atragator. Spre deosebire de celelalte detinute care erau rase in cap, cele care erau nevoite sa lucreze ca prostituate aveau voie sa-si lase parul lung.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.