Impulsionati de zvonurile privind aparitia, in viitorul apropiat, a unui volum de memorii ale lui Saddam Hussein, redactate de acesta in celula condamnatilor la moarte, fosti membri ai Partidului Baas si rude ale dictatorului ii pregatesc un muzeu memorial, care va fi amplasat in apropierea mormintului sau.

Referindu-se la viitorul volum ce va contine memoriile fostului presedinte irakian, unul dintre membrii echipei sale de aparatori, avocatul iordanian Issam Ghazawi, este convins ca "va fi un best-seller, se vor vinde zeci de milioane de exemplare". "Daca manuscrisul este autentic, o astfel de carte se va vinde ca piinea calda", a declarat si Farouq Majdalawi, seful Asociatiei Iordaniene a Editorilor. Saleh Armouti, un alt avocat al dictatorului executat, a precizat ca manuscrisul este cit se poate de autentic.

"Odata l-am intrebat pe clientul meu cum isi petrece timpul in inchisoare. Mi-a raspuns ca isi redacteaza memoriile", a spus Armouti, care a mai declarat unor publicatii din Marea Britanie ca a vazut cu ochii lui fragmente ale deja faimosului manuscris.

Muzeul din Tikrit

Nici membrii tribului Abu Nasir, caruia ii apartinea Saddam Hussein, nu vor sa ramina mai prejos. Seicul Ali al-Nida, conducatorul tribului Nasir, a declarat presei britanice ca viitorul Muzeu Memorial Saddam Hussein urmeaza sa fie amplasat la Tikrit, in apropierea mormintului dictatorului. Initiativa crearii acestui muzeu le apartine familiei lui Saddam si citorva "membri marcanti ai partidului Baas", a mai declarat seicul.

Printre exponatele muzeului se vor numara si hainele purtate de dictator in momentul executiei, fotografii din timpul procesului, precum si alte obiecte personale sau documente ale fostului presedinte irakian. Se estimeaza ca muzeul va deveni un loc de pelerinaj pentru baasisti si sunniti, mai ales ca fratele vitreg al dictatorului, Barzan al-Tikriti, si judecatorul Awad al-Bandar sint inmormintati in apropiere.

Vila de pe Coasta de Azur, de vinzare

Nu este total exclus ca un astfel de muzeu sa apara la un moment dat si pe Riviera Franceza, pentru bunul motiv ca autoritatile din oraselul Grasse de pe Coasta de Azur (una dintre capitalele mondiale ale industriei parfumurilor) au decis sa scoata la vinzare vila care i-a apartinut lui Saddam.

Confiscata in 2003, odata cu alte proprietati si conturi bancare din afara Irakului care au apartinut fostului dictator, vila a fost locuita intre timp de vagabonzi care au "impodobit-o" cu graffiti de genul "Mos Craciun din Arabia" si "am locuit in casa lui Satan", neuitind, bineinteles, nici s-o degradeze. Vila a fost un cadou din partea guvernului irakian, care a cumparat-o in 1980 (pe cind Jacques Chirac era prim-ministru al Frantei) de la faimosul conte Alexandre de Marenches, fost sef al SDECE-ului (echivalentul francez al CIA).


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.