Ministrul rus al Industriei si Energiei, Viktor Khristenko, a vizitat Algeria intr-o calatorie care alimenteaza temerile europene ca Rusia intentioneaza sa coopteze alti mari exportatori de gaze intr-un cartel gen OPEC, anunta agentia AmosNews.

Potrivit unor relatari din 2006, monopolul de stat Gazprom a suparat UE acceptand sa coopereze cu Sonatrach din Algeria, marind suspiciunile ca doi dintre principalii furnizori europeni de gaze vor sa se inteleaga asupra impunerii unor preturi catre UE. In noiembrie, anul trecut, surse din cadrul NATO au spus ca Rusia ar putea incerca sa-si formeze un asemenea club ce se va intinde din Algeria si pana in Asia Centrala pentru a-l folosi drept o arma politica in negocierile cu Europa.

Oficialii rusi au negat permanent asemenea zvonuri, spunand ca este nepractic si de nedorit un asemenea cartel, in timp ce Gazprom spune ca existenta contractelor pe termen lung face o astfel de sugestie neplauzibila.

Temerile UE sunt exagerate

Potrivit parerilor unor analisti in domeniul energetic, temerile Europei sunt exagerate.
"Exista o cantitate imensa de agitatie si furie in tarile consumatoare", a spus Jonathan Stern, director de cercetari in domeniul gazului la Institutul de Studii in Domeniul Energiei din cadrul Universitatii Oxford, citat de Reuters. El a adaugat ca aceste manifestari sunt "absolut lipsite de substanta".

Gazprom detine, deja, 25 de procente din piata europeana a gazului, iar Algeria 10 procente, desi cotele de piata detinute sunt in crestere. In Italia, spre exemplu, cele doua companii detin 72% din cota de piata.

Khristenko a fost acompaniat, in Algeria, de catre oficiali ai Gazprom si directori din cadrul Rosneft si Lukoil. In cadrul vizitei a existat o deplasare la campul de gaz Hassi R’Mel, cat si la o fabrica de gaz natural lichefiat aflata in portul Arzew.

"S-au discutat atat statutul relatiilor comerciale energetice intre Rusia si Algeria, cat si posibilitatea deschiderii si dezvoltarii acestor relatii", a spus ministrul Khristenko.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.