Uniunea Europeana trebuie sa creeze o noua clasa de state membre, care nu participa plenar la toate politicile comune, a estimat premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker.

Unul din "inteleptii" constructiei europene, care nu si-a ascuns niciodata reticenta fata de integrarea Turciei, a apreciat ca dupa aderarea Romaniei si Bulgariei se impune gasirea de alternative. "De asemenea, ar trebui sa fie posibila pentru noi un tratat pentru noile tari participante la marea familie europeana", a adaugat premierul luxemburghez.

Pentru a explica imediat ca "nu toti membrii nu trebuie sa respecte si sa aplice politicile UE cu acelasi grad de intensitate". Cred, a adaugat Juncker, "ca daca vom merge in directia a 35 sau 40 de state membre, UE trebuie sa schiteze o noua forma de intensitate in termeni de apartenenta".

Potrivit cotidianului "Tagleblatt", este pentru prima data cand un lider european evoca posibilitatea unei aderari europene de categoria a II-a. Pana in prezent, toate tarile acceptate sa intre in Uniune trebuie sa indeplineasca in totalitate cerintele comunitare - un volum de 80.000 de pagini, dupa cum precizeaza sursa citata. Marea Britanie si Danemarca au obtinut derogari de la aderarea la euro si la libera circulatie a persoanelor, ceea ce nu le-a fost permis altor membrii. Mai multi lideri europeni, inclusiv Angela Merkel, inainte de a deveni cancelar al Germaniei, si candidatul UMP la presedintia Frantei, Nicolas Sarkozy, au evocat la adresa unor state precum Turcia, eventualitatea punerii la punct a unor "parteneriate privilegiate", in virtutea carora ele ar putea beneficia de toate avantajele pietei unice. Dar ele nu vor putea avea acces la bugetul european si nu vor participa la institutiile UE.

Lasand la o parte aspectele politice ale ideii lui Juncker, in practica ea succida enorme dificultati. Astfel, vor avea aceste state dreptul la un comisar european sau la un reprezentant in Consiliul de ministri? Iar daca da, la ce sedinte vor putea ei asista, daca le este interzisa parciparea la toate politicile comunitare? Sau, va fi oare nevoie de doua Curti de justitie, una pentru cei cu toate drepturile si cei cu drepturi diferite, va fi nevoie de doua parlamente europene, se intreba, retoric, publicatia citata.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.