Aroganta militara a Statelor Unite a condus la crize globale, dar construirea unei ordini mondiale democratice este inca posibila, considera Mihail Gorbaciov intr-un articol publicat ieri, in cotidianul britanic The Guardian, conceput, de fapt, ca o scrisoare deschisa adresata presedintelui Statelor Unite, George W. Bush
Ultimul presedinte al Uniunii Sovietice, o personalitate de care se leaga in mare masura sfarsitul Razboiului Rece se arata dezamagit de politica unilaterala dusa de Washington. Gorbaciov deplange lipsa de cooperare dintre marile puteri, si transformarea Natiunilor Unite intr-o institutie defuncta. Referitor la vechile institutii ale bipolarismului el mentioneaza ca "promisiunea NATO de a deveni o organizatie politica nu a fost tinuta. In schimb, aceasta si-a largit numarul de membri si si-a extins aria de operatii" declarat acesta.

Pericolul real, considera Mihail Gorbaciov, este o noua divizare a lumii, "unilateralismul" si "aroganta militara americana" fiind incompatibile cu lumea interdependenta a zilelor noastre. El a invinuit direct clasa politica americana "daca liderii americani au clarviziunea si curajul de a vedea lumea asa cum este ea in realitate ei ar alege dialogul si cooperarea in locul fortei" adaugand totodata "lucrul de care avem nevoie in acest moment nu este o retea globala a prezentei militare si a interventiei ci de vointa de a rezolva problemele prin instrumente politice".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.