International19 Ianuarie 2007de Razvan Cibotaru

Lectura de un minut

Problemele minoritatii turce din Bulgaria vor fi exploatate de numerosii opozanti ai aderarii Turciei la UE. Succesele insa nu vor garanta o aderare iminenta.

Respectind criteriile economice si politice impuse de Bruxelles si beneficiind de o experienta fericita a reprezentarii europene a turcilor din Bulgaria, Ankara ar putea forta UE sa recunoasca faptul ca este un "club crestin", daca este lasata pe dinafara.

Asemanari

Bulgaria are cel mai mare procent de populatie de origine turca si de religie musulmana din UE, iar o data cu aderarea sa, populatia comunitara de origine turca a ajuns la 13-14%. Comunitatea turca din Bulgaria traieste insa mult mai aproape de cutumele din Turcia fata de imigrantii turci din Germania, iar integrarea ei poate reprezenta un test de asimilare pentru UE. Experienta aderarii Bulgariei nu poate oferi insa o solutie in problema kurzilor si a embargoului impus Ciprului de catre guvernul de la Ankara.

Balcanii se muta la Strasbourg

Ca si in societatea turca, minoritatea de 10% care traieste in Bulgaria este profund divizata, intre agricultorii ce traiesc la limita subzistentei si prosperi oameni de afaceri, care beneficiaza de contracte oferite de guvernul de la Sofia.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.