International19 Ianuarie 2007

Lectura de un minut

Trei senatori americani au depus in Congres un proiect de rezolutie in care denunta decizia lui George Bush de a suplimenta trupele din Irak, pentru ca este „contrara interesului national al SUA“.

SUA ar trebui sa transfere responsabilitatea pentru securitatea interna fortelor irakiene, dupa un calendar stabilit rapid, sa stopeze violentele interconfesionale si sa implice tarile din Orientul Mijlociu in procesul de reconciliere, se arata in textul rezolutiei. Proiectul a fost depus de doi senatori democrati, Carl Levin si Joseph Biden, presedintele comisiei Fortelor Armate si cel al comisiei Afacerilor Externe, si de republicanul Chuck Hagel, un critic constant al razboiului din Irak. Autorii rezolutiei spera sa obtina votul a numerosi membri ai Partidului Republican.

Bush nu se da batut

Casa Alba a reactionat, subliniind ca George W. Bush este foarte hotarit sa-si puna in practica planul privind Irakul, trecind chiar peste opozitia Congresului, daca va fi nevoie. "Presedintele are obligatii in calitate de comandant-sef si le va onora", a explicat purtatorul de cuvint al Casei Albe, Tony Snow. De altfel, Congresul nu are mijloace legale pentru a impiedica initiativa presedintelui Bush de trimitere a inca 21.500 de militari in Irak.

Adversari

Senatorul Chris Dodd, candidat la investitura pentru alegerile prezidentiale din 2008, este autorul unei propuneri legislative de impiedicare a suplimentarii trupelor. Aceasta pozitie este impartasita si de Hillary Clinton, care a revenit dintr-o vizita in Irak si crede ca noua strategie a lui Bush nu are mari sanse de succes. Ea se declara in favoarea retragerii din Irak, pentru ca militarii americani sa nu se trezeasca in mijlocul unui razboi civil, dar spune ca ar trebui crescute efectivele din Afganistan.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.