Si Cehia va supune Constitutia europeana unui referendum, a anuntat presedintele Vaclav Klaus.
"Este clar ca politicienii sunt mai favorabili integrarii decat nepoliticienii", a argumentat seful statului, cunoscut pentru vederile sale eurosceptice, intr-un interviu pentru televiziunea Nova.

Fixarea datei referendumului intra in atributiile sefului statului. Republica Ceha ar fi a zecea tara dintre cei 25 de membri ai UE care vor ratifica prin referendum popular, si nu prin vot parlamentar, Tratatul constitutional. Pana acum, singurul referendum, organizat in Spania, a adus o victorie discutabila a "Da"-ului. Pe de alta parte, Cehia este dintre noii membri ai UE, iar trei tari intrate o data cu ea (Slovenia, Lituania si Ungaria) au ratificat Constitutia prin vot parlamentar. In tabara opusa se afla Polonia, care va fi printre ultimele tari ce vor organiza referendumul, in primavara anului viitor. In Cehia, Constitutia europeana este criticata mai ales de Partidul Democratic Civic, de opozitie, din care provine presedintele. Klaus a repetat ca este impotriva instaurarii ordinii in UE prin Constitutia europeana.

Premierul social-democrat Stanislav Gros s-a pronuntat recent pentru ratificarea Constitutiei europene prin referendum, concomitent cu alegerile legislative care ar trebui sa aiba loc in iunie anul viitor, daca guvernul va supravietui pana atunci. Deocamdata, partenerii de coalitie cer demisia lui Gros, acuzat ca a platit cu bani din surse dubioase un apartament de lux la Praga, pe cand era ministru de Interne.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.