Trupul neinsufletit al fratelui vitreg al lui Saddam Hussein a fost inhumat luni langa acesta, in satul natal de langa orasul Tikrit.

Barzan Ibrahim al-Tikriti, fost sef al serviciilor secrete irakiene si Awad Hamed al-Bander, fostul sef al tribunalului revolutionar irakian, au fost inhumati la cateva ore de la executia prin spanzurare pentru rolul avut in masacrarea a 148 de siiti, la Dujail, in 1982. Trupul lui Barzan al-Tikriti a fost depus in acelasi cavou cu cel al fratelui sau, devenit un adevarat loc de pelerinaj pentru sustinatorii fostului presedinte, executat la 30 decembrie.

Ca si spanzurarea lui Saddam Hussein, executia fostilor sai locotenenti a starnit proteste aprinse din partea comunitatii sunite, care ii acuza pe siitii si pe kurzii aflati acum la putere ca vor mai degraba razbunare decat dreptate pentru ororile comise in timpul regimului fostului dictator. Oficiali din cadrul guvernului de la Bagdad le-au prezentat luni jurnalistilor imagini inregistrate in timpul executiei celor doi fosti acoliti ai lui Saddam Hussein. Imaginile ii prezinta pe cei doi inspaimantati si, apoi, pe fratele vitreg al dictatorului decapitat de funia in care a fost atarnat. Oficialii irakieni au precizat ca materialul video nu va fi distribuit publicului, asa cum s-a procedat in cazul executiei lui Saddam Hussein.

In Irak a izbucnit o noua controversa privind modul in care au fost executati doi dintre aliatii-cheie ai lui Saddam Hussein, condamnati in acelasi dosar privind uciderea siitilor din satul Dujail. Inregistrarea video arata cum capul lui Barzan al Tikriti, fratele vitreg al lui Saddam si fost sef al serviciilor secrete, se desprinde de trup in momentul in care acesta e spanzurat. Un var al lui Barzan al Tikriti, Mouawwad al Naseri, spune ca e vorba de un act de razbunare al guvernului controlat de siiti. "Aceasta chestiune ridica multe intrebari si genereaza emotii, mai ales intr-o tara marcata de violente sectare. Asemenea actiuni incalca orice precepte religioase. Este inca un act de razbunare", spune varul lui Barzan al Tikriti. Zuhair al Naher, reprezentantul la Londra al partidului Dawa, de guvernamant la Bagdad, spune ca executia a respectat toate standardele in vigoare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.