Orasul siit Hilla, din sudul Irakului, a fost ieri aruncat in stare de soc, dupa ce un atentat sinucigas comis intr-o zona aglomerata a urbei a facut 125 morti si peste 130 de raniti, majoritatea din rindul unor voluntari pentru noua politie irakiana. Potrivit autoritatilor, masina condusa de un terorist sinucigas a explodat intr-o zona aglomerata, in fata unui dispensar unde un mare numar de oameni stateau la coada pentru vizita medicala necesara obtinerii unui post in serviciile de securitate irakiene.

Autoturismul era intesat cu zeci de kilograme de explozibil si numeroase obuze de mortiere, "pentru a face cit mai multe victime", a anuntat un ofiter de politie, citind primele elemente ale anchetei. De altfel, trei obuze neexplodate au fost gasite printre resturi. "Am gasit miinile teroristului sinucigas, ramase pe volan, precum si un un exemplar din Coran, ars, printre resturile masinii", a declarat un pompier. Oficialii au precizat ca mai multe persoane, banuite ca ar avea legaturi cu atentatul, au fost arestate. Martorii au povestit cum dupa explozie, zeci de corpuri sau doar parti de corpuri zaceau intinse pe jos, in balti de singe. Imaginile de la fata locului aratau oameni care adunau in paturi miini si picioare sau pantofi si haine pe care le puneau intr-un colt, separate.

Oamenii nu si-au putut explica cum acest sector, de obicei interzis circulatiei automobilelor, a fost dintr-o data deschis ieri dimineata masinilor mici. "S-a intimplat din cauza lipsei de vigilenta a politistilor, care au lasat o masina sa ajunga pina aici", a spus un comerciant al carui butic a fost distrus de suflul exploziei.

"Un act las"

Guvernatorul provinciei, Walid Janabi, a calificat atentatul drept cel mai singeros comis in ultimul an in regiune si "un act las impotriva cetatenilor care au ales sa traiasca cinstit". Directorul spitalului din Hilla a declarat ca numarul victimelor este in continua crestere, pentru ca multi raniti sint in stare critica.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.